Door: Rianne Petersen
Dinsdag 18-11-2021
7 min leestijd

Mijn eerste ontmoeting met Murat was tijdens een wandeling in het Kralingse bos in Rotterdam. Murat zei direct; ‘Op het moment dat er in een organisatie drie mannen in pak binnenkomen, ben ik weg.’ Dat paste niet bij hem. Een van de vele redenen waarom er een klik tussen ons is ontstaan. 

Speciaal voor Murat trok ik vandaag een pak aan. De dassen hangen bij mij in de kast te verstoffen. Toen Prins Claus in 1998 tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijs zijn das in het publiek gooide dacht ik; ‘ik kap er ook mee en doe gewoon wie ik ben.’

Murat is een op-en-top professional, die de neiging heeft om positieve beïnvloeding uit te oefenen op anderen. Als het draait om logisch gedrag is hij het perfecte voorbeeld. Altijd benaderbaar en bereid er voor zijn naasten te zijn. Voor de I-KOOK winkels in Den Haag en Capelle aan de IJssel is Murat, door zijn positiviteit en menselijkheid, een echte toevoeging. “Altijd met een glimlach”, zoals hij dat zelf mooi verwoord.

In een ver verleden ben ik ooit begonnen als tandtechnicus; plaatsen van implantaten en protheses. Na zes jaar wilde ik iets anders gaan doen, ondernemen. Ik had me in Aruba ingeschreven en na twee weken was ik weer terug in Nederland. Het was niet het juiste moment. Niet veel later ben ik in de keukens beland. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kreeg ik de vraag: ‘Heb je verstand van keukens?’, waarop mijn antwoord was: ‘Nee, maar ik kan wel verkopen.’ Vanaf dat moment ging de bal rollen.

“De meest simpele dingen bijzonder blijven maken, daar draait het om.”

Ondertussen heb je heel veel kennis opgebouwd en kun je wel zeggen dat je een echte leermeester geworden bent in dit vakgebied. Binnen de teams ben jij een verbindende schakel. Je zorgt er mede voor dat de keukencoaches zich professioneel opstellen. Hoe heb jij positieve invloed op mensen? Hoe doe je dat?

Dat gaat heel spontaan en natuurlijk. Ik leg geen dingen op, maar probeer zelf het goede voorbeeld te geven door te doen wat ik altijd doe. Het begint bij elke dag op tijd komen en netjes voor de dag komen. De meest simpele dingen bijzonder blijven maken, daar draait het om. Ieder individu in een team is anders en moet je dus ook anders benaderen. In het begin geef ik gelijk aan; Ik ga er niet bij lopen van kijk mij eens ik weet alles beter. Als ze op den duur de meerwaarde in gaan zien van bepaalde dingen, gaan ze automatisch je gedrag overnemen. En andersom uiteraard net zo goed. Ik neem ook het gedrag van hen over. Het draait om wederkerigheid.

Roel Oostra en Murat Kose

Logisch gedrag tastbaar maken is heel lastig. Als je het niet kunt voordoen of nadoen is het niks. Jij maakt het concreet. De simpele dingen bijzonder maken. Hoe ga je thuis met dingen om, waar je neem ik aan ook dezelfde dingen doet. Afspraken nakomen, de telefoon opnemen, confrontaties niet ontwijken maar aangaan en erover praten met elkaar. Handelen naar de situatie. Zou je het thuis ook zo doen? Dat is de vraag die je jezelf altijd moet durven stellen. Dat is ook precies de klik tussen jou en de cultuur, het is nooit zwart-wit. Daarbij komt ook nog kijken dat je elkaar moet kunnen vertrouwen. Het goede voorbeeld geven is belangrijk, maar ook dat mensen zich veilig voelen. Waarin merk jij aan het team dat die positieve beïnvloeding ook werkelijk effect heeft?

Dat merk je heel snel. Ze komen steeds vaker even met je meekijken en waar nodig spring ik bij. Als ze zich niet veilig voelen bij je, dan zoeken ze je ook niet op. Het is vaak met elkaar lachen, maar ook de moeilijkere en serieuzere zaken worden met elkaar besproken. Je moet zorgen dat je deur altijd open staat voor een ander. Ik zal nooit iemand afvallen, dat zit niet in mijn karakter. En fouten maken is menselijk, dat doe ik ook nog iedere dag. Zo leren we continue van elkaar.

Pas als je als team alles op orde hebt kun je goed werken. Dan lijkt het soms alsof het helemaal niet druk is, terwijl de agenda bomvol staat. Alles gaat dan als een geoliede machine. Ik heb respect voor mensen die niet vies zijn om het vuile werk op te pakken. Vooral de afgelopen tijd komt er veel op de vakmensen af. Drukte in de winkels en daarbij ook veel service. Vertragingen met leveranciers door de pandemie. Jouw reflex is rustig blijven en het probleem tegemoet gaan, het monster in de ogen te kijken. Niet verschuilen als het soms lastig wordt. Hoe ga je met dit soort aspecten om? En hoe geef je dat door aan het team?

Altijd de hand in eigen boezem steken. Een klant gaat niet zomaar stuiteren, een hond gaat (meestal) ook niet zomaar bijten. Ik heb een keer meegemaakt dat er in een winkel de telefoon op stil of trillen stond. Als hij op trillen of op stil staat dan hoor je hem niet. Klanten bellen niet voor niks en door niet op te nemen voelt een klant zich niet gehoord. Ook dit hoort bij die meest simpele dingen. Als een klant gaat stuiteren, kijk dan eerst eens naar jezelf. Heb je de klant te woord gestaan, teruggebeld wanneer je dat had beloofd en was je goed bereikbaar. In de meeste gevallen draait het allemaal om communicatie. Tuurlijk zijn er vertragingen, maar daar zijn ook oplossingen voor. Geef de klant in ieder geval ruim van tevoren voldoende uitleg en kijk of er vervangende apparaten beschikbaar zijn. Je moet elkaar altijd blijven steunen ook in de winkel. Zorg dat je altijd professioneel bent!

Murat Kose en Roel Oostra

Waar moet een leerling keukencoach aan voldoen? Jouw ideale leerling hoe ziet die eruit? 

Zolang iemand van mensen houdt en de ambitie heeft om ergens iets van te maken. Verkopen en het vak is allemaal te leren. Een klant merkt het ook snel genoeg of jij er wel zin in hebt. Vaak worden afspraken op voorhand al gekoppeld aan de adviseur, daar ben ik geen voorstander van. Laat de klant maar gewoon komen en op dat moment kijk je bij wie de klant past en wie er een goede dag heeft. Vooral op je gevoel afgaan, dat werkt naar mijn idee het beste.

"Houd je van mensen dan kun je succes hebben in de keukens."

Grappig dat je zegt dat je niet hoeft te kunnen verkopen. In het afgelopen jaar zijn er vele nieuwe medewerkers bij gekomen, zonder achtergrond in de keukens. Zij hebben gedragen zich in meerdere opzichten na één jaar al als een leermeester. Hoe denk jij over huisbezoeken na oplevering van de keuken?

Dat is een taak van de keukencoach. De klant heeft de moeite genomen om naar de winkel te komen. Die heeft een zak met geld achtergelaten en jou in vertrouwen genomen. Dan vind ik dat je op z’n minst even met een bloemetje langs kunt gaan. Het zou goed zijn als we dat bij iedere klant doen. Een klant vindt het ook prettig om jou weer even te zien en te spreken over het gehele traject. Als er nog serviceklussen lopen kun je de klant gelijk informeren.

Wat doen we over vijf jaar? Samen proberen we te groeien, maar waar we zijn weten we nog niet. De ambitie om te ondernemen is er zeker. Het komt wel.

Ik denk dat we over vijf jaar wel ergens in een eigen winkel zitten. 😁

Deel dit artikel

Dit zeggen onze keukencoaches

'Dit werk geeft mij veel energie'

Dit werk geeft mij veel energie. Het proces van advisering tot verkoop stemt niet alleen mijzelf, maar ook de klant, tot tevredenheid.

Rawish Nanden

keukencoach

'Veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling'

Er is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Je krijgt de gelegenheid om brede kennis op te doen in een enorm leuke branche!

Claudia v.d. Driessche

keukencoach

'In dit werk is geen één dag hetzelfde!'

Het is altijd gezellig met mijn collega’s en ik ben de hele dag lekker creatief bezig. Het geeft een goed gevoel om de klant positief te verrassen!

Zieneb Bouaïcha

keukencoach

'Samen met je collega’s'

Het leukste van werken bij I-KOOK is dat je samen met je collega’s ervoor gaat zorgen dat alles op rolletjes loopt, en je daar ook de vrijheid voor krijgt.

Frans Kooij

Keukencoach

'Bij I-KOOK kun je veel leren'

Een superleuk bedrijf om te werken waar je heel veel kunt leren en waar je veel leuke collega's hebt.

Jessica Renders

Keukencoach

'Zin om naar werk te gaan'

I-KOOK staat voor een mix van diversiteit, collegialiteit en betrokkenheid, waardoor ik iedere dag zin heb om naar mijn werk te gaan.

Tim Groeneveld

Keukencoach

'Van A tot Z coachen'

Ik vind het leuk om de klant in het gehele traject van A tot Z te coachen, zoals een échte keukencoach.

Nika Wuyts

Keukencoach

'Het grote wij-gevoel'

Het grote wij-gevoel zorgt ervoor dat iedereen zich verantwoordelijk voelt en zich sterk wil maken om zo succesvol mogelijk te zijn.  

Hayo Smit

keukencoach

'Dagelijks nieuwe mensen'

Werken bij I-KOOK is erg leuk, je ontmoet dagelijks nieuwe mensen waarmee jij zelfstandig mee aan de slag mag gaan. Dat is supergaaf!

André Steenvoorden

Keukencoach

× Chat met ons via WhatsApp