In september 2020 is Matthew IJpelaar bij ons gestart in filiaal Huissen. Zonder dat hij een achtergrond in de keukens had, ging hij aan de slag. Matthew is opgeleid door twee leermeesters, Rob en Michael. Binnen een jaar tijd heeft hij zich enorm ontwikkelt en zich het keukenvak eigen gemaakt.
“Al snel kwam ik erachter dat verkoop bij mij paste, maar ik had nog geen idee in welke branche. Voorgaande jaren heb ik in een kledingwinkel gewerkt, waar ik mijn passie voor verkopen heb ontwikkeld. De klant aandacht geven vond ik erg belangrijk, maar in een kledingwinkel waren het maar korte momenten. Ik vond het veel leuker om wat langer met een klant bezig te zijn. Met die mindset ging ik op zoek en toen kwam ik bij I-KOOK uit. In de keukenbranche komt er veel meer bij kijken. Kleuren, materialen, opbergruimte, keukenonderdelen en het belangrijkste; voldoet de keuken aan de wensen van de klant? Ik vind het leuk om alles tot in detail uit te zoeken en de klant te blijven verrassen.””
Matthew begon in het magazijn. Hij zorgde ervoor dat het magazijn overzichtelijk bleef en de keukenonderdelen op tijd bij de klant afgeleverd werden. “Ik vond het werk in het magazijn leuk, maar ik had al snel door dat ik liever in de winkel stond. Ik wilde met klanten in gesprek zijn en keukens verkopen. Dat sociale heb ik nodig. Na een paar maanden mocht ik in de winkel laten zien wat ik kon. Ik wist nog helemaal niks van keukens en het duurde ongeveer een maand tot ik de materialen, opstellingen en mogelijkheden ging begrijpen. Je moet aan zoveel dingen denken en bij iedere tekening zie je weer iets dat je volgende keer anders zou doen. Je bent hier nooit uitgeleerd.”
Matthew IJpelaar
“In het begin tekende ik alleen dure keukens, terwijl ik er juist achter ben gekomen dat je het zo simpel mogelijk moet houden. Klanten laten het vanzelf weten als de keuken te simpel is en dan voeg je wat luxere onderdelen of apparaten toe. Ik vraag de klant wel van tevoren wat het budget ongeveer is. Dat klinkt misschien als een brutale vraag, maar bij mij werkt dat goed. Dan kan ik het ontwerp daarop aanpassen. Als er een bepaald bedrag wordt genoemd, dan zorg ik dat we voor dat bedrag een keuken ontwerpen. Voor de klant is dat een teken dat ik serieus ben en niet expres hoger ga zitten met de prijs. Zo bouw ik een vertrouwensband op met mijn klanten. Ook als zij een vraag hebben waarvan ik het antwoord niet weet, dan zeg ik dat eerlijk. Aan valse informatie heeft de klant niets. Ik vertel liever dat ik het voor hen ga uitzoeken dan dat ik een antwoord geef dat niet klopt.”
Rob en Michael hebben Matthew van begin tot eind begeleid. “Het fijne van twee leermeesters is dat je twee technieken leert, iedere keukencoach heeft natuurlijk zijn eigen manier van doen. Michael heeft een directe aanpak en Rob is wat rustiger en gereserveerder. Ik kon met vragen altijd bij een van de twee terecht, dat was heel fijn. Als ik ergens niet uitkwam, bleef ik daar niet eindeloos over piekeren, maar dan vroeg ik het gewoon. Ik heb me nooit tot last gevoeld. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel en werken we samen om klanten blij te maken.”
Matthew IJpelaar, Rob Zoeter, Michael Ernst
“Ik hoop nog zeker een aantal jaar bij I-KOOK te werken. In een korte periode heb ik zoveel geleerd over het vak en als ik ergens mee zit of ik heb vragen, weet ik bij wie ik moet zijn. Ik voel me op mijn gemak met leuke collega’s om mij heen en door de korte lijnen met de directie. Ik heb het gewoon heel erg naar mijn zin, dus ik verwacht hier zeker nog een lange tijd zitten!”